Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, mit is jelent szabadúszónak lenni a mai világban.

A szabadúszó szakmájában nem egy adott cég alkalmazottjaként, kötött munkaidőben, hanem általában megbízásra vagy alvállalkozóként projekt alapon dolgozik. Számtalan szakma van már, amelyben szabadúszóként el lehet helyezkedni, az internet terjedésével ez pedig tovább bővülhet.

De miért is beszélünk életformáról?

Mert nem csak egy szakmára vagy munkakörre kell gondolnunk, ez ennél sokkal összetettebb.

2009 óta ténykedem szabadúszóként. Ez idő alatt megtapasztaltam már pozitívumait és negatívumait is. Követtem el hibákat, voltak átvirrasztott éjszakák és „már feladom” pillanatok, de a hibákból tanultam, a nehéz helyzetek megerősítettek és mikor a problémákra megoldást találtam az büszkeséggel töltött el. Nem tudnám külön szedni, melyek az előnyei és melyek a hátrányai, hiszen ez relatív, így mindenki döntse el Önmaga.

„Nincs főnök és felettes?!”

Nem fogja számon kérni senki, hogy a munkát reggel 8 és délután 2 között végeztem el, vagy épp este 9-től virrasztottam hajnal 3-ig az új logótervek felett. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell megfelelnem senkinek. Dehogynem, mégpedig magamnak és legfőképp a megbízóimnak.

„Nincs korán kelés, nincs munkaidő?!”

Nincs behatárolt munkaidő, nem kell szabadságot kérnem, ha személyes elintéznivalóm akad, de a nap nekem is 24 órából áll /*** sajnos ***/, és úgy kell ütemeznem a dolgaimat, hogy a határidős munkák készen legyenek akkor is, ha megengedek magamnak pár óra vagy nap szabadságot.

„Ki sem kell mozdulni?!”

Időnként előfordul, hogy meg kell jelenni megbeszélésen, bizonyos projektek estén ki kell vonulni „terepre”. Ellenben fejled világunkban, amikor már online számlázunk és intézünk mindent, zökkenőmentesen zajlik az üzlet személyes kontakt nélkül is. Ezáltal pedig ahhoz a hatalmas előnyhöz jutunk, hogy az ország bármely pontjáról vagy határon túlról tudunk megbízásokat teljesíteni.

„Nincs munkahelyi kollektíva?!”

Egy laptop a munkahelyem, kötetlenül, ott ahol akarom…. a kényelmesen kialakított irodámban vagy épp az étkező asztalnál, ha meg úgy tartja kedvem a kanapén a dohányzó asztalra feldobott lábakkal dolgozom, kellemes környezetben. Hát kell ennél több!? Valakinek igen, én személy szerint, amikor dolgozom, szeretem, ha azt zavartalanul tehetem, így a munkahelyi csacsogás nem hiányzik az életemből.

„Sok munka, sok pénz?!”

Természetesen, minél több projektet tud bevállalni valaki, annál több pénz üti a markát, bár ne felejtsük el kapacitásunk véges és a mennyiség nem mehet a minőség rovására. Sőt a munka sem hullik csak úgy az ölünkbe, nekünk kell a lehetőségeket felkutatni, s megdolgoznunk azért, hogy a következő hónapra, majd az azt követőre s így tovább, legyen elegendő megrendelés.

„Kötelezettségek és kiadások”

Arra is gondolnod kell, hogy ha szabadúszó vagy, valamilyen vállalkozásformával rendelkezel, melynek járulékos költségeit és „irodád” kiadásait is minden hónapban számításba kell venned. Legtöbbször ebben a szakmában nincs fix hónap, egyik hónapban több a megrendelés, míg a másikban kevesebb vagy épp késve fizet az ügyfél… ezekre előre gondolni kell. Nem csak a saját főnököd vagy, de te vagy a saját gazdasági vezetőd, marketingesed és takarítószemélyzeted is egy személyben… ha hatékony akarsz lenni, kézben kell tartanod minden ilyen jellegű teendődet.

Mindent összevetve nagy Önfegyelemre és Önismeretre van szükség, hogy valaki könnyedén boldoguljon, ne „ússzon” el a hétköznapokban. De kijelenthetem, aki egy kicsit is kreatív személyiség és nehezen viseli a monotonitást, folyamatos változatosságra, kihívásra vágyik, annak igen vonzó tud lenni a szabadúszó életforma. Ha belekóstolt, sosem fog visszatérni a taposómalomba.

Amikor ezt az életformát választottam, a legjobb döntést hoztam – és a jövőben sem választanék mást.